EN BID AF DANSK KULTUR

Pølsevognen er en dansk kulturinstitution

Pølsevognen er en vigtig del af dansk kultur med den kvalitet at kunne samle folket. Den lægger op til hygge, humor og samtale mellem mennesker på tværs af sociale lag, er uhøjtidelig og en del af den danske folkelige kultur.

Hvad er en pølsevogn?

En pølsevogn har hjul under sig og er fuldstændig selvforsynet. Det vil sige, at den er uafhængig af fast strøm- og vandforsyning og at den kan lades op. Den kan have egen motor og kan pakkes sammen i løbet af ca. 15 minutter.

HISTORIE

Pølsevognen har siden den 18. januar 1921 prydet det danske gadebillede. Det var dengang en rød pølse med sennep kostede 25 øre, og skulle man flotte sig med et tilhørende rundstykke, kunne man købe det for 5 øre. Nu koster en pølse 11 kr og et brød 3 kr. og nu kan du få både ketchup, sennep, remoulade, rå løg, ristede løg, agurkesalat og forskellige dressinger til.

Pølsevognen kom til Danmark fra Tyskland og derfor var det i starten Bayerske pølser, der var at købe ved vognene.

Disse oplysninger er hentet fra “Café Fodkold”, der er skrevet af Allan Mylius Thomsen.

UDBREDELSE

Disse oplysninger er fra en research i foråret 2003 og der tages forbehold for forandringer.

Tirsdag den 18. januar starter salget af pølser på åben gade i København fra ialt seks mobile pølsevogne og siden har pølsevognene bredt sig til resten af landet.

De senere år har Den danske pølsevogn haft det hårdt i Danmark og antallet af vogne er faldet drastisk siden 1950´erne og 1960´erne, hvor der var omkring 500 alene i København og omkring 500 i resten af landet. Oplysningen har jeg fået af Allan Mylius Thomsen, som er forfatter af “Café Fodkold”.

Ifølge Ove Kjeldsen fra Tulip er det enormt svært at give et præcist tal på, hvor mange pølsevogne, der er i Danmark. Det skyldes, at der både er offentlige og private og det er kun de offentlige, som kommunerne har en fortegnelse over. Det han kan slå fast er, at der har været en nedgang i pølsevogne de senere år.

Selvom det er svært at komme med et præcist tal, så menes der at være omkring 130 vogne på landsplan i dag og det er et tal både Ove Kjeldsen og Allan Mylius Thomsen gætter på.

Ifølge Hans Jørgen Sørensen, kontorfunktionær ved Københavns Kommunes Teknisk Direktorat er der p.t. 75 stadepladser til mobile pølsevogne på offentlige arealer i København, hvoraf de 25 er delestader. Det betyder, at der ialt er omkring 100 vogne. Han siger yderligere, at der er 10-12 vogne i Frederiksberg Kommune.

I Ålborg har de fire ifølge Ove Nansen fra Ålborg Kommunes Teknisk Forvaltning.

I Kolding har de ifølge Kommunens Teknisk Forvaltning to mobile pølsevogne.

I Odense Centrum har de ifølge Åse Hansen fra Straksbutik, som administrerer stadepladser, tre mobile pølsevogne.

ÅRSAG TIL NEDGANG I ANTAL

Nedgangen skyldes blandt andet, at de mobile pølsevogne bliver lavet om til stationære, som dermed har mulighed for at udvide sit sortiment. Årsagen til omlægningen er, at det er svært at overleve alene på pølsesalg. Oplysningen har jeg hentet fra administratoren af pølsevogne i Odense C, Åse Hansen.

En anden af årsagerne til at pølsevognene er ved at forsvinde ud af gadebilledet, er at kommunerne ikke vil bevilge stadepladser til dem.

Et konkret eksempel på at politikerne tilgodeser byfornyelse fremfor pølsevogne er at finde i Århus. Pølsemanden på Telefontorvet har mistet sin tilladelse til at have sin pølsevogn der, da der skal byfornyes. Han har søgt om at få en ny plads i Århus Centrum, men har fået afslag af Århus Kommune. Pr. 30.12. 2002 lukkede han skodderne og kørte pølsevognen i garagen for sidste gang. Dermed er der ingen mobile pølsevogne tilbage i Østjylland.

ORDET HOTDOG KOMMER FRA...

Madhistorikere mener, at ideen med at placere en pølse i en bolle stammer fra tyskeren Johann Georghedner, der i 1600 tallet solgte denne spise under navnet dachshund, det tyske ord for gravhund, fra sin bod i Frankfurt. I 1871 tog immigranten Charles Feltman ideen med sig til New York, hvor han begyndte at sælge dachshunde. I 1903 på en iskold vinterdag stod chokoladesælgeren Harry Stevens i New York og kunne ikke komme af med sine is og kolde læskedrikke på grund af vinterkulden. Han fik den idé at sælge dachshunde med varmede brød, mens han råbte: “They´re red hot!” 

Avistegneren Tad Dorgan hørte ham, og tegnede en tegning af en munter gøende og svedig pølse i et aflangt brød. Umiddelbart kunne han dog ikke stave til dachshund, så i stedet skrev han under tegningen ” hot dog”. Således fik den populære spise sit navn.” 

Teksten er skrevet af Morgenavisen Jyllandsposten, Søndag 10.04.05 og bragt i “Pølsen – medlemsblad for Danmarks pølsehandlerforening”.

Luk menu