EN BID AF DANSK KULTUR

Pølsevognen er en dansk kulturinstitution

Pølsevognen er en vigtig del af den danske kultur på trods af dens tyske herkomst. Det er en kulturinstitution med den unikke kvalitet at kunne samle folket. Den er unik, ligger op til hygge, er uhøjtidelig, har humor og vigtigst af alt, så inviterer den til dialog mellem mennesker på tværs af sociale lag.

Hvad er en pølsevogn?

En pølsevogn har hjul under sig og er fuldstændig selvforsynet. Det vil sige, at den er uafhængig af fast strøm- og vandforsyning, og at den kan lades op. Den kan have egen motor og kan pakkes sammen i løbet af ca. 15 minutter.

HISTORIE

Pølsevognen har siden d. 18 januar 1921 været en fast bestanddel af det danske gadebillede. Dengang kostede en rød pølse med det hele sølle 25 øre. Skulle man flotte sig med et dertilhørende rundstykke, kunne man købe det for 5 øre ekstra. I dag, i 2020, giver man derimod 22 kr. for en rød pølse og 6 kr. for et pølsebrød. Det er ikke kun prisen, der har forandret sig. I dag kan man få ketchup, sennep, remoulade, rå løg, ristede løg og agurkesalat eller andre dressinger til.

Pølsevognen kom til Danmark fra Tyskland og derfor var det i starten Bayerske pølser, der var at købe ved vognene.

Disse samt nedenstående oplysninger er hentet fra “Café Fodkold”, der er skrevet af Allan Mylius Thomsen.

UDBREDELSE

Disse oplysninger er fra en research fra foråret 2003. Der tages forbehold for forandringer. Oplysninger er fra Allan Mylius Thomsen, forfatter af ”Café Fodkold”.

Den 18 januar i 1921 gør pølsevognene for første gang deres entré i København, hvor der er i alt seks mobile pølsevogne. Efter godt og vel en 30 år, med stor efterspørgsel og popularitet blandt de danske pølsevogne, er tallet af pølsevogne i Danmark siden 1950’erne faldet drastisk. Dengang var der omtrent 500 pølsevogne alene i København og omkring 500 andre pølsevogne spredt i resten af landet.

Men hvorfor har pølsevognen i Danmark oplevet modgang de seneste mange år? Ifølge Ove Kjeldsen, fra Tulip, er det svært at givet et præcist tal på, hvor mange pølsevogne der er i Danmark. Det skyldes blandt andet, at der eksisterer private såvel som offentlige pølsevogne, hvor kommunerne kun skal have en fortegnelse over sidstnævnte. Selvom det er svært at komme med et præcist tal, menes der, ifølge både Allan Mylius Thomsen og Ove Kjeldsen, at være i omegnen af 130 pølsevogne på landsplan tilbage i 2003.

ÅRSAG TIL NEDGANG I ANTAL

En af de grundlæggende årsager til nedgangen i antallet af pølsevogne i Danmark er at de ellers mobile pølsevogne laves stationære, som dermed har mulighed for at udvide sit sortiment og kundeflade.

En anden årsag til det faldende antal af pølsevogne er, at kommunerne ikke vil bevilge pladser til dem. I stedet for flere pølsevogne i gadebilledet tilgodeser politikerne byfornyelser.

Et eksempel er pølsemanden på Telefontorvet i Aarhus. Han har, grundet byfornyelse, mistet sin tilladelse til at have en pølsevogn der. Han har efterfølgende søgt om at få en ny plads i Aarhus, men det blev til et afslag af Aarhus Kommune. Det endte derfor med, at han pr. 30/12-2002 lukkede skodderne og kørte pølsevognen i garagen for sidste gang. Dermed var der altså ingen mobile pølsevogne tilbage i Østjylland tilbage i 2002.

ORDET HOTDOG KOMMER FRA...

Disse oplysninger er baseret på teksten ”Pølsen – medlemsblad for Danmarks pølsehandlerforening.”, der udkom i Morgenavisen Jyllandsposten d. 10/04-2005.

Madhistorikere mener, at ideen med at placere en pølse i en bolle stammer fra tyskeren Johann Goeghedner. Han solgte denne spise i 1600 tallet, fra sin bod i Frankfurt under navnet ”Dachshund”, der er det tyske ord for en gravhund. Knap 300 år senere tog immigranten Charles Feltman ideen med sig til New York, hvor han begyndte at sælge dachshunde.

I 1903, på en iskold vinterdag, stod chokoladesælgeren, Harry Stevens, i New York, og havde problemer med at sælge sine is og kolde læskedrikke grundet vinterkulden. Han fik derfor ideen om at sælge dachshunde med varmede brød alt imens han råbte: ”They’re red hot!”.

Avistegneren Tad Dorgan hørte ham. Han tegnede derefter en tegning af en munter, gøende og svedig pølse i et aflangt brød. Han kunne dog ikke stave til dachshund, hvorfor han i stedet skrev ”hot dog” under tegningen. Og således fik den populære spise sit navn.